-نویسنده : محمد جواد یاوری سرتختی
-استاد موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع)
-گروه علمی : تاریخ
-عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع)
-مقدمه :
آگاهی از پیدایی و سیر تاریخی زندگی، مبانی و نظام فکری، جغرافیای زیستی، جمعیت، مشکلات، محورهای فعالیت، سبکزندگی و نقش آفرینی شیعیان در تحولات مهم تاریخی و ظرفیتهای مذهب آنان در تعالی فرهنگ و تمدنسازی، ازجمله موضوعات و مسائلی هستند که نیاز به یک تحقیق جامع و جدید دارند. به عبارت دیگر، تاریخ شیعه(پیروان) یا تشیع(مذهب) بهدلیل برخورداری از ظرفیتها و نقشی آفرینی در رویدادهای مهم تاریخی، یکی از موضوعاتی است که نیاز جدی به بازخوانی دارد.
در بررسی دلایل نیاز به مطالعه تاریخ شیعه میتوان گفت، تکمیل و تقویت آگاهی و فهم ما از گذشته یک مذهب و پیروان آن، عبرتآموزی و کسب تجربه، از مهمترین دلایلی هستند که ما را بر مرور تاریخ شیعه و اینکه چگونه آنان توانسته است، ضمن عبور از بحرانها، هویت تاریخی پیروان خود را حفظ و حیات آنان را تضمین کنند، واداشته است. ظرفیت سیاسی شیعه در جهان اسلام نیز دلیل مهم دیگری در ضرورت مطالعه تاریخ آنان است؛ زیرا شيعيان، از اقليتی كه در حكومتهاى مستبد ديروز سركوب مىشدند، امروزه به قدرتى مبدل شدهاند كه داراى يك دولت- ملت شده و نقشى برجسته و مهم در ساختار سیاسی و اجتماعی جهان ايفا مىكنند و در كانون بسيارى از بحرانهاى منطقهاى و بينالمللى جاى دارند و در محافل تصمیمگیری سیاسی، از حضور ديپلماسى آنان در عرصۀ سياست، روابط بينالملل و تحولات جهان سخن مىرود.
شیعه، محتوای اسلام را غنا بخشیده و حیات نیرومند و باروری به دین داده است و اگر تشیع نبود، اسلام در قالبهای خشک و بیروح منجمد میگردید. بنابراین، تحليل اوجگيرى قدرت جوامع شيعى در جهان، مستلزم شناخت ابعاد تأثیرگذاری و تاريخ دور و نزديك اين مذهب و پیروان آن است. پرداختن به شيعه، نهتنها براى اسلامشناسان يا متخصصان تاريخ اديان، بلكه براى همۀ كسانى كه به مسائل جهان اسلام علاقهمندند، اجتنابناپذير است؛ زیرا تشيع، يك مذهب متكى بر امامت الهی است كه بر اهداف والاى تاريخ بشر تأكيد دارد و بههمين جهت از دو جنبه معنوی و سیاسی برخودار است و این امر آنرا به مذهبى انقلابى تبديل کرده است.
برپایه اهمیتی که برای شناخت شیعه بیان گردید، این پژوهش بنا دارد، به بررسی تاریخ شیعه با تأکید بیشتر بر مذهب امامیه در پنج قرن نخست قمری که دوران تاریخی تحولات سیاسی و فراز و فرود کمّیت و کیفیت فعالیت آنان بوده است، بپردازد؛ زیرا در منابع کهن، پراکنده و غیر منسجم به ابعاد زندگی آنان پرداخته شده است. میتوان گفت، قدیمیترین اثر، كتاب “اخبار التُرابيين” نوشته ابومخنف(م157ق) بوده که به تاریخ حیات سیاسی- اجتماعی آنان پرداخته است. کتاب کهن دیگر، متعلق به ابن ابیطی حلبی(م630ق) با عنوان “تاریخ الامامیه“یا تاریخ الشیعه برمیگردد؛ این اثر نیز بیشتر شرح حال علما و راویان شیعه است. مورخان معاصر اگرچه کتابهای متعددی درباره تاریخ شیعه تألیف کردهاند، اما اینان نیز نتوانستهاند تصویر روشن و جامعی از تمامی ابعاد زندگی آنان ارائه دهند. بیشتر مطالب این آثار به جنبه ارتباط شیعه با اهلبیت یا تاریخ اهلبیت مرتبط است. بنابراین، برای رفع کاستیها و ضمن آشنا کردن مخاطبان با تاریخ شیعه بهصورت جامع و دقیق، لازم آمد تا متنی با عنوان تاریخ شیعه در پنج قرن نخست هجری به نگارش درآید که ضمن رفع کاستیها و دفع شبهات و ابهامات، تصویر روشنی را ارائه دهد. محورهای پژوهش حاضر، ناظر به آشنایی و شناخت مفهوم و نامهای دیگر شیعه، زمان و زمینههای پیدایی، گونههای شیعه، اندیشههای بنیادین، تاریخ، وضعیت و اندیشه سیاسی، وضعیت علمی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آنان است. روش کار این پژوهش نیز، مبتنی بر شیوه مطالعات تاریخی با تکیه بر منابع معتبر و کهن تاریخی، کلامی، حدیثی، رجالی و ملل و نحل فریقین و بهصورت توصیفی- تحلیلی است که به مهمترین مباحث و رویدادهای تاریخ شیعه میپردازد. از آنجا که ضرورت آشنایی مخاطبان با مذهب امامیه از ضرورت دوچندانی برخودار است، بیشتر مطالب اندیشهای ناظر به امامیه بوده و در تعیین اخبار به صحت آنها مبتنی بر منابع رجال و درایه توجه گردیده است.